Λογος και ηχος! Οι πολυτιμοι θεραπευτες!

Λογος και ηχος! Οι πολυτιμοι θεραπευτες!

Λόγος και Ήχος!   Οι πολύτιμοι θεραπευτές!

 

Όλα γύρω μας έχουν ήχο,  συχνότητα,  δόνηση,  χρώμα, δηλαδή έχουν Φως.   Ανάλογα με το σημείο που δονούνται,  εκπέμπουν  και αντίστοιχα όλες τις παραπάνω ποιότητες.

Η αρχαία σοφία,  μετέφερε σε εμάς πολλά στοιχεία και πρακτικές για τη θεραπευτική δύναμη του Ήχου και του Λόγου.    Στις  πρακτικές των Σαμάνων,  τα λόγια ξορκίζουν το κακό,  προκαλούν την θεραπεία (ευλογία),   επικαλούνται τη Θεϊκή  προστασία,   συνδέουν τον Μάγο Θεραπευτή με τις αόρατες δυνάμεις,  οδηγούν τον ασθενή σε τοπία της Ψυχής του.

Σχεδόν πάντα,  ο Σαμάνος κτυπά ένα τύμπανο,  ένα καμπανάκι,  θροΐζει τα φύλλα ενός δέντρου (ιερού),  φυσά δυνατά γύρω από το σώμα και τις αύρες του ασθενή,  πολλές φορές χορεύει  μεταφέροντας τις δονήσεις του σώματός του στη Γη.

Στους  Ναούς,  όλων των θρησκειών,  ο λόγος δίνεται μέσα από τον ψαλμό,  άλλοτε με μουσικά όργανα,  άλλοτε όχι.   Όταν οι πιστοί συμμετέχουν στους ψαλμούς,  η δυναμική του χώρου  ανέρχεται εντυπωσιακά.

Στην ποίηση,  ο λόγος έχει ρυθμό,  ένα αόρατο μουσικό τόνο ή ρυθμό,  για να κυλά ο λόγος του ποιητή καλύτερα μέσα στον αναγνώστη, ή τον ακροατή.

Όλα γύρω μας στη φύση έχουν ήχο.  Έναν ήχο που λειτουργεί ως αποτύπωμα σχεδόν της πηγής που τον παράγει.   Ο ήχος της φωνής των ανθρώπων,  τόσο ιδιαίτερος και μοναδικός για τον καθένα,  ο ήχος των πουλιών,   των κυμάτων, της βροχής,  των κεραυνών,  του αέρα.   Ότι μας είναι γνωστό,  αρκεί μόνο να ακουστεί,  αρκεί αυτή η αίσθηση για να σχηματίσουμε στην οθόνη του μυαλού μας την εικόνα του.

Επομένως ο ήχος όχι μόνο μας χαρακτηρίζει, αλλά και μας συνδέει.   Δεν είναι μόνο ο σημαντικός πληροφοριοδότης  αλλά και ο δημιουργός εικόνων και συναισθημάτων.     Το μωρό, ακούγοντας τη φωνή της μητέρας του ηρεμεί,  γιατί αυτή η φωνή του είναι γνώριμη και μεταφέρει στις δονήσεις της ανάλογα αισθήματα.    Όλα είναι συνδεδεμένα στη ζωή μας με τον ήχο και τον λόγο.

Πες  έναν καλό λόγο και δες τα πρόσωπα των ανθρώπων!   Ένας καλός λόγος που έρχεται από την καρδιά,  είναι μεγάλος θεραπευτής.   Μπορεί να διασώσει τη ζωή ενός ανθρώπου.    Αυτή είναι η Ευ-λογία!

Επομένως ο λόγος,  είναι και δημιουργός,  λειτουργεί  δηλαδή ως Λόγος!

Στη τεχνική της Ηχοθεραπείας,  όπως αυτή λειτουργεί μέσα από τα Γκονγκ και τις ηχογαβάθες,    ο διαλογιστικός ήχος που παράγεται,  ενδυναμώνεται με τον λόγο του θεραπευτή.    Οι εσωτερικοί δρόμοι στους οποίους ταξιδεύει ο λήπτης,  ανοίγουν κλειστές πόρτες του υποσυνειδήτου,   εκεί που κρύβονται απωθημένα θέματα που χρήζουν αναγνώρισης και  άρα θεραπείας,   αλλά και δυνατότητες και χάρες και υποστηρικτικές ενέργειες.    Αυτές οι διαδρομές του ήχου και του λόγου,  δημιουργούν με τη σειρά τους,   νέους δρόμους στους  νευρώνες του εγκεφάλου,  επομένως  νέες δυνατότητες αντίληψης και δράσης και δίνουν ώθηση στην ανέλιξή μας.

Για αυτό οφείλουμε να χειριζόμαστε τον λόγο και τον ήχο με τον ανάλογο σεβασμό.   Γιατί μέσω αυτών μπορούμε να δημιουργήσουμε γέφυρες ομορφιάς και αρμονίας  ή να γκρεμίσουμε τα ιερά κομμάτια του εαυτού μας.

Καλές ημέρες σας εύχομαι με κάθε ευλογία!